womanmade.blogg.se

Surdegsbak

Publicerad 2016-03-13 22:48:00 i Bakning,

I lördags förmiddag började jag med att mata min surdeg. På eftermiddagen var den härligt seg och bubblig. Jag hade också en bit deg från förra helgens surdegsbak, som fått ligga i kylen en vecka. Den fick lite mjöl och vatten den också. Jag visste inte riktigt om det skulle funka men efter några timmar hade den vuxit lite och hade en go konsistens. 
 
Det blev fyra bröd.
 
 
 
 
Sebastiens 6-minuterbröd.
 
 
 
 
 
 
 
Ett valnöt- och tranbär bröd med fast surdeg. 
 
 
Autolys 45 minuter innan surdegen åkte i. 
 
 
 
Havregryn, Manitoba och durumvete. 
 
 
 
Efter ett par timmar och två vikningar såg den så här fin ut.
 
 
 
Tio minuters kattknådning, plattade ut och på med valnötter och tranbär som legat i vatten några timmar. Vek ihop, formade till en limpa och in i mjölad korg. Ner i plastbyttan och in i kylen 15 timmar. Brödet fick stå framme i rumstemperatur medan lergryta längst värmdes upp i ugnen. 
 
 
Slutligen blev det två stycken Mästerbagarens surdegsbröd bakade i lergryta. 
 
 
Startade med rågsur.
 
 
 
 
Perfekt med badmössa att täcka bunkarna med mellan vikningarna.
 
 
 
Det här är något av det bästa jag bakat.
 
 
 
 
Jag sparade en bit av den här degen som ska få ligga i kylen till nästa vecka. :-) 

Om

Min profilbild

Andrietta

Bakar, stickar, virkar, kokar, gräver, odlar, skriver.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela